artykuły

Smaczne i aromatyczne świąteczne potrawy

Tegoroczne Święta Bożego Narodzenia będą trochę inne niż zazwyczaj. Nie każdy z nas będzie mógł spotkać się z całą swoją rodziną, by wspólnie celebrować ten szczególny czas. Pomimo niesprzyjających okoliczności, warto jednak pamiętać o tradycji i przygotować wyjątkowe potrawy, które uatrakcyjnią świąteczny stół.

Wszyscy znamy dania, które kojarzą się przede wszystkim ze Świętami Bożego Narodzenia. Dla jednych jest to barszcz z uszkami, dla innych karp czy makowiec. Aby wzbogacić świąteczne smakołyki, warto dodać do nich sprawdzone, aromatyczne sosy, które „podbiją” smak każdego z nich. Możemy postawić na przykład na Majonez Kielecki, który doskonale komponuje się z wieloma rozmaitymi składnikami.

Sałatka, które podbiła niejedno serce

Niekwestionowana królowa wigilijnych stołów – to właśnie sałatka jarzynowa! Jeżeli jeszcze nie znaleźliście idealnej receptury, spróbujcie przygotować ją w oparciu o poniższy przepis.

Potrzebne składniki:

  • 2 ziemniaki
  • 4 marchewki
  • 1 por (zielona część)
  • 3 pietruszki
  • pół selera
  • mała cebula
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 3 ogórki kiszone
  • jabłko
  • pół puszki zielonego groszku
  • 4-5 łyżek Majonezu Kieleckiego (lub wg uznania)
  • 1 łyżeczka Musztardy Kieleckiej delikatesowej
  • sól, pieprz

Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i gotujemy razem z porem do miękkości (ok. 35 minut). Po ugotowaniu warzywa studzimy i kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski. Następnie kroimy obrane jabłko, jajko i ogórki kiszone, drobno siekamy cebulę i dodajemy do reszty składników, wsypujemy groszek. Na koniec dodajemy Majonez Kielecki, sól oraz pieprz i wszystko dokładnie mieszamy. I gotowe – gwarantujemy, że na jednej dokładce się nie skończy!

Sprawdzony przepis na śledzie

Śledzie to jedno z najbardziej tradycyjnych dań, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Sposobów na ich przyrządzenie jest mnóstwo – od tradycyjnej wersji ze śmietaną i cebulą, po ekstrawaganckie propozycje, takie jak śledzie w sosie jagodowym lub kawowym. Poniżej przedstawiamy tradycyjny, ale uniwersalny i niezawodny przepis na filety śledziowe w sosie majonezowo-śmietanowym z dodatkiem jabłka, cebuli i ogórków kiszonych.

Potrzebne składniki:

  • 500 g filetów śledziowych w oleju
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki Majonezu Kieleckiego
  • jabłko
  • mała cebula
  • dwa ogórki kiszone
  • sól i pieprz

Śledzie odciskamy z nadmiaru oleju za pomocą ręcznika papierowego. Kroimy na mniejsze kawałki i układamy na talerzu lub półmisku. Ogórki, jabłko i cebulę kroimy w drobną kostkę, a następnie przekładamy do miski i dodajemy Majonez Kielecki oraz śmietanę. Dodajemy sól i pieprz do smaku, po czym dokładnie mieszamy. Gotowy sos układamy na filetach śledziowych. Smacznego!

PS Sprawdź również pyszne dania obiadowe